Volg ons op Twitter Bezoek ons op Facebook

Bakel 1300

Mauritsstraat 1
5761 AR Bakel
info@bakel1300.nl

NL43 RABO 0118 2938 85

Bakel 1300 Bakel 1300 Bakel 1300 Bakel 1300

Het scholenproject,

een samenwerking van:
Stichting Bakel 1300
OBS De Kleine Kapitein
St. Willibrordusschool
Gemeentearchief Gemert-Bakel

Foto’s (slideshow) van de Opening van het scholenproject:

HET PROJECT:

Inleiding

In 2014 vieren wij in Bakel dat ons dorp al minstens 1300 jaar bestaat! In een oud geschrift wordt Bakel al in 714 genoemd en dat is heel bijzonder!

Eerste vermelding

De oudste vermelding van de plaats Bakel stamt al uit 714. In een 12eeuwse kopie van een schenkingsoorkonde staat dat Pepijn van Herstal en zijn vrouw Plectrudis de kerk en het klooster in Susteren aan bisschop Willibrord schenken. Pepijn was een hofmeier van de Merovingische koning. Hij had de zeggenschap over een groot gebied, waaronder een groot gedeelte van de provincie Noord-Brabant (Texandrië). Langzamerhand werden de hofmeiers belangrijker dan de vorsten zelf. Karel de Grote, de achterkleinzoon van Pepijn van Herstal werd zelfs keizer van het Frankische rijk.

De schenkingsoorkonde van 714 werd opgetekend in Bakel. Dit betekent dat Pepijn en zijn vrouw in Bakel waren en dat Pepijn bezittingen had in Bakel. Of Willibrord zelf aanwezig was, is niet bekend.

Volgens een overlevering zou Pepijn ziek op bed liggen in zijn huis in Bakel. Zijn vrouw Plectrudis zou gemachtigd zijn om de schenking te ondertekenen.

 

Tweede vermelding

De tweede vermelding is in 721. Bakel wordt in deze schenkingsorde geschreven als Baclaos. De naam Bagoloso uit de oorkonde van 714 en de naam Baclaos betekenen zo iets als ‘een beboste woonplaats op een hogere grond’. In de oorkonde schenkt Herelaef, zoon van Badagar, als goed christen een aantal goederen aan de Bakelse kerk. Die was toegewijd aan de heilige apostelen Petrus en Paulus en de heilige Lambertus. De kerk zou net daarvoor door hem zijn gebouwd. Bisschop Willibrord was op het moment dat de oorkonde werd opgemaakt het hoofd van de kerk. Uit zijn moederlijk erfdeel schenkt Herelaef in Bakel een herenboerderij met bijgebouwen, een omsloten tuin, een veeboerderij en drie afhan

St. Willibrordus

kelijke boeren. De oorkonde is een 12eeeuwse kopie. De kopieën uit 714 en 721 komen uit het “Gulden boek van de abdij van Echternach” of zoals het ook wordt genoemd “Liber Aureus Epternacencis”. De originele teksten zijn helaas niet voorhanden.

Uit de oorkonde blijkt dat Willibrord het hoofd van de Bakelse kerk was. Of Willibrord daadwerkelijk een aantal keren in Bakel is geweest, is niet bekend. Deskundigen denken dat Herelaef en Pepijn elkaar kenden en dat Herelaef in zijn

opdracht de kerk in Bakel heeft gesticht. Bakel wordt dus veelvuldig in verband gebracht met Willibrord. Maar wie was Willibrord?

Zie voor foto’s van de onthulling van de mozaïekbank: https://picasaweb.google.com/willibrordusbakel/OpeningMozaiekbankBakel130028Mei2014